Рио Фърдинанд бе един от големите защитници на Манчестър Юнайтед в последните две десетилетия, доказвайки, че платените през 2002-а рекордни за защитник 18 милиона паунда на Лийдс са били напълно оправдани.

Само че при пристигането на Фърдинанд, мнозина си задаваха въпроса, дали си заслужава да бъдат похарчени такива огромни по това време суми за недоказан бранител. 

Фърдинанд си припомни именно тези първи дни в Манчестър Юнайтед и разказа за момента, в който е осъзнал, че Рой Кийн е "луд".

Това става още на първата тренировка на Фърдинанд с "червените дяволи". "Получих топката и я подадох на Гари (Невил), който беше в моя отбор", споделя Фърдинанд. "В нормален мач това бе страхотна топка - подаваш на съотборник, отиваш напред."

"И тогава Кийн се обърна и започна да вика: "Подай я напред, поеми рискове, сега не си в Лийдс или Уест Хем, ти си в Манчестър Юнайтед!"

"Стоях там и си мислех: 'Този човек е луд, какво прави! Подадох на съотборник, със сигурност се справих добре.' По-късно се прибрах вкъщи и си мислех: 'Този човек е напълно откачен, как ще се справям с него всеки ден?' И после осъзнах, че трябва да поемаш рискове и така продължих в цялата си кариера. Не просто да подам лесна топка към Гари, a към нападателите, за да направя разликата."