Големият спад в английския шампион Ливърпул продължава с пълна сила. Тази вечер "червените" допуснаха пета поредна домакинска загуба, след като бяха тотално надиграни от тима Челси. "Сините" стигнаха до минимален успех с 1:0 в един от най-интригуващите двубои от 29-ия кръг на английската Висша лига. Мейсън Маунт реализира единственото попадение в двубоя в 42-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
96 снимки

"Мърсисайдци" изиграха поредния си слаб мач от началото на календарната година. Те бяха тотално надиграни от лондончани, които можеха да отбележат поне още няколко попадения. Домакините нямаха дори и точен удар до 85-ата минута. Това е историческо поражение за Ливърпул, тъй като до този момент тимът не бе губил в пет поредни срещи у дома.  

С това поражение възпитаниците на Юрген Клоп остават на седмата позиция с актив от 43 точки, на четири от Топ 4, където се намества именно тимът на Челси, който вече няма загуба в 10 поредни срещи след назначението на Томас Тухел. В следващия кръг "червените" приемат Фулъм, докато "сините" домакинстват на Евертън. 


Домакините започнаха по-уверено двубоя и първият удар към една от двете врати бе по посока тази на Едуард Менди. Отправи го Андрю Робъртсън в седмата минута, но покрай вратата.  

В 11-ата минута Тимо Вернер овладя добре топката пред наказателното поле и стреля моментално, но над вратата на Алисон. 

Правеше впечатление, че в първите минути Ливърпул опитваше висока преса, а Джорджиньо Вайналдум и Къртис Джонус опитаха да намерерят празните пространства зад защитата на Челси с дълги подавания към Мохамед Салах и Садио Мане.  

В 16-ата минута Жоржиньо опита да намери Тимо Вернер в наказателното поле, като Тиаго не успя да изчисти, но и германецът не успя да овладее топката, която бе уловена от Алисон.

Секунди след това Рийс Джеймс овладя отдясно в наказателното поле и върна топката за Сесар Аспиликуета, който шутира, но в аут.      

В 24-ата минута Тимо Вернер беше изведен зад защита на Ливърпул на скорост, преодоля Алисон и прати топката във вратата. Системата ВАР обаче се намеси и попадението беше отменено заради много тънка засада на германеца. 

В следващите минути Ливърпул  отново вдигна темпото и имаше чудесна възможност в 28-ата минута, когато Салах изведе от дълбочина Мане зад отбраната на гостите, но сенегалецът не успя да овладее топката и да нанесе изстрел. 

В 37-ата минута Челси организира добра атака, която бе завършена с удар на Мейсън Маунт, който обаче бе доста неточен. 

Челси все пак поведе в резултата в 42-ата минута след страхотен гол на Мейсън Маунт. Н'Голо Канте намери английския национал с чудесен диагонален пас отляво на наказателното поле. Маунт пое добре топката, влезе навътре, Фабиньо пък остави много голямо свободно пространство за изстрел, от което халфът се възползва и прати топката в долния ляв ъгъл на Алисон - 0:1.    

"Червените" започнаха по-силно и втората част, като в 48-ата минута имаха претенции за дузпа заради игра с ръка на Канте в наказателното поле, но нарушение не беше отсъдено. 

Две минути след това Фабиньо засече с глава топката след центриране от корнер, но покрай дясната греда на Менди.  

В 54-ата минута Челси беше много близо до втори гол. Бен Чилуел и Маунт направиха чудесно двойно отляво в наказателното поле, след което Чилуел стреля в близкия ъгъл, но Алисон спаси. Последва добавка на Хаким Зиеш, но Андрю Робъртсън изчисти от голлинията.   

Малко след час игра на терена за домакините се появиха Алекс Окслейд-Чембърлейн и Диого Жота, които замениха Мохамед Салах и Къртис Джоунс. 

В следващите минути Ливърпул владееше повече топката, но така и не можеше да стигне до удар към вратата на Менди. Домакините нямаха и точен изстрел до момента в срещата. 

В 77-ата минута "сините", за пореден път, изнесоха много спокойно топката и с няколко докосвания тя стигна до Вернер отляво в наказателното поле, след което последва удар в близкия ъгъл, който бе париран от Алисон.   

Четири минути след това Андреас Кристенсен се подхлъзна на границата нанаказатеното поле, но Роберто Фирмино не успя да овладее добре топката и Менди бързо се придвижи и улови.  

Пет минути преди края на редовното време Ливърпул беше близо до изравнването. Фирмино се преобори за топката отляво и центрира, като Кабак можеше да стреля, но не го направи по най-добрия начин. След това Александър-Арнолд центрира, а Вайналдум стреля с глава, но в ръцете на Менди. 

До края на двубоя домакините така и не намерха път към вратата на своя опонент и допуснаха поредна загуба от началото на годината. 


FT | ЛИВЪРПУЛ – ЧЕЛСИ 0:1

0:1 Мейсън Маунт 42'

Отменен гол: Тимо Вернер (Челси) 24' ВАР

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 3. Фабиньо, 19. Озан Кабак, 26. Андрю Робъртсън - 6. Тиаго Алкантара (7. Джеймс Милнър 80'), 5. Джорджиньо Вайналдум, 17. Къртис Джоунс (20. Диого Жота 62') - 11. Мохамед Салах (15. Алекс Окслейд-Чембърлейн 62'), 9. Роберто Фирмино, 10. Садио Мане

Мениджър: Юрген Клоп

ЧЕЛСИ (3-4-2-1): 16. Едуард Менди - 2. Антонио Рюдигер, 4. Андреас Кристенсен, 28. Сесар Аспиликуета (к) - 21. Бен Чилуел, 5. Жоржиньо, 7. Н'Голо Канте, 24. Рийс Джеймс - 19. Мейсън Маунт (17. Матео Ковачич 81'), 22. Хаким Зиеш (10. Кристиан Пулишич 66')- 11. Тимо Вернер (29. Кай Хавертц 90+1')

Мениджър: Томас Тухел


Главен съдия: Мартин Аткинсън, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия