59 години - точно толкова се навършват днес от един от най-болезнените дни в историята на футбола. 6 февруари 1958 година завинаги ще остане черна дата за най-популярния спорт, тъй като на нея самолетна катастрофа слага край на живота на 23 души, от които 8 големи футболисти на Манчестър Юнайтед, част от легендарните "Бебета на Бъзби".

Полет 609 на Британските европейски авиолинии каца в Мюнхен с полет от Белград, за да презареди преди да се отправи към Манчестър. "Червените дяволи" тъкмо са завършили 3:3 срещу Цървена звезда и по този начин се класират за полуфиналите в турнира за Купата на Европейските шампиони /КЕШ/.

Заради лошите атмосферни условия и проблем в двигателя, първите два опита за излитане са неуспешни. Пътниците дори са свалени от самолета и изглежда вероятно да пренощуват в Мюнхен. Звездата Дънкан Едуардс дори пуска телеграма, в която обяснява, че всички полети са отменени и ще се прибере на следващия ден.

Капитанът Джеймс Тейн все пак решава да направи трети опит за излитане. По това време на пистата вече се е натрупал сняг, който образува киша в края на пистата. Първоначално изглежда, че самолетът ще полети, но малко след като се отделя от земята, машината катастрофира фатално.

Пилотът Тейн и вратарят на Юнайтед Хари Грег са от малкото без сериозни наранявания и с общи усилия пренасят оцелелите на безопасно разстояние, тъй като има опасност самолетът да се взриви.

20 от 44 пътници умират на мястото на катастрофара, а трима умират в последствие като общо загиналите са 23, а оцелелите 21.

Загиналите футболисти на Юнайтед са 8 - Джоф Бент, Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър, Лиъм 'Били' Уилън и Дънкан Едуардс, който оцелява непосредствено след катастрофата, но намира смъртта си 15 дни по-късно в болница. Умират членове на екипажа, хора от треньорския щаб и журналисти.

Мюнхенската катастрофа слага край на един от най-добрите отбори в историята на английския футбол. Към момента на трагедията Юнайтед се бори за трета поредна титла като изостава с 6 точки зад лидера Уулвърхемптън 14 кръга преди края. Те са и на своя втори пореден полуфинал за КЕШ, и нямат загуба от 11 мача.

10 години са нужни на оцелелия мениджър Мат Бъзби, за да създаде нов велик отбор на Юнайтед, който през 1968 година да се качи на европейския връх.