Висшата лига взе решение да прекрати шампионата до началото на месец април. Решението бе взето единодушно на срещата тази сутрин между представителите на всички клубове и ръководството на Премиършип.

Решението за спирането на първенството дойде само няколко часа, след като същите хора обявиха, че шампионатът ще продължи по план. Снощи обаче от Арсенал обявиха, че заразен с коронавирус е мениджърът на тима Микаел Артета.

В последствие стана ясно, че под карантина са още отборите на Евертън, Челси, Лестър, като и част от играчите на шампиона Манчестър Сити, след като бе обявено, че член на семейството на Бенжамен Менди е със съмнения за наличие на плъзналата зараза.


Още по темата:

ГАЛЕРИЯ: Тъжната страна на спорта по време на пандемия

Решено! Без футбол в Англия до началото на април


Така се наложи да бъде свикана спешна среща за днес, на която бе взето очаквано и резонно решение. Засега всички първенства в Англия са прекратени до 4 април, като срокът може да бъде удължен, в зависимост от препоръките на Здравното министерство на Великобритания.

Какво обаче ще се случи, ако при създалата се ситуация сезонът не се доиграе?

Разбира се, основните въпроси са, дали ще бъде връчена титлата във Висшата лига и кои са отборите, които ще изпаднат. Квотите за европейските клубни турнири също са актуална тема.

Още когато се заговори, че има вероятност за спиране на шампионата, изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс обяви, че „въпреки всички предизвикателства, намерението на всички е все пак сезонът да завърши, било то и по-късно от предвиденото.

На този етап това е и по-резонното решение – сезонът да се доиграе, вместо той да бъде прекратяван без да бъде излъчен шампион.

“В тази бързо развиваща се обстановка, допълнителни новини ще бъдат съобщавани, в най-подходящия момент”, споделя още Мастърс.

Преди няколко седмици се заговори, че ако се стигне до подобна ситуация и Ливърпул все още не си е гарантирал и на теория титлата, то шампион няма да бъде излъчен. В момента „червените” имат нужда от само шест точки това да се случи.

Към този момент обаче все още няма официално становище от Висшата лига. В правилниците на Лигата няма конкретен член, който да пояснява какво точно се случва при положение, че шампионатът е принудително спрян от различни обстоятелства.

От Висшата лига обаче успокояват, че има редица възможности и „вратички”, които могат да бъдат обсъдени при нужда. Същата е ситуацията и с отборите, борещи се за оцеляване.

Кога ще се играят отново мачове в Англия?

Към момента, от Висшата лига информират, че шампионатът трябва да бъде подновен на 4 април, ако до тогава не получат нови препоръки от здравните служби и условията позволяват.

Ако всичко дотогава върви по план, то мачовете до края на сезона трябва да се изиграят по програма и да бъдат намерени нови дати за отложените мачове, които за Ливърпул са срещу Евертън и Кристъл Палас.

Все още обаче е твърде рано да се каже дали първенството наистина ще може да бъде подновено в началото на април.

Ако обаче шампионатът е подновен след поставените срокове, то би означавало, че Ливърпул може да спечели титлата още в мача си срещу Манчестър Сити на 5-ти април, ако разбира се, тимът на Юрген Клоп победи.

С темповете, с които се разраства заразата обаче, мнозина твърдят, че периодът на отлагане ще бъде удължен.

В последните дни се заговори, че дори и мачовете да бъдат подновени, то те ще бъдат при закрити врата, а на пъбовете в Англия ще им бъде забранено да ги предават пряко, за да се избегне струпването на много хора в малки пространства. Феновете със сезонни билети ще бъдат компенсирани с безплатен достъп, за да наблюдават срещите по телевизията.

Голяма роля за развитието на футболните сезони като цяло в Европа би изиграло решението на УЕФА дали Европейското първенство, което трябва да се проведе през лятото в цели 12 страни от Стария континент, да бъде отложено или не.

Във вторник ще се проведе специална среща, на която ще стане ясна на финалите.