Клубовете от Висшата лига и английската футболна лига ще обсъдят колективно споразумение за отсрочка на заплатите на предстоящата среща с Асоциацията на футболистите в сряда. Предложението е един от временните варианти за подпомагане на клубовете, изправени пред финансови кризи по време на световната борба със заразата от COVID-19.

70 снимки

Освен това BBC съобщава, че клубовете от Професионалната футболна асоциация, ще поиска на отборите да даде отсрочки на заплатите да бъдат оправдано решение. Футболът в Англия е спрян до 30-и април най-рано заради пандемията. Широко приет е фактът, че завръщането на футбола на Острова може да дойде и на по-късен етап.

Премиър лийг и Английската футболна лига са съгласни да завършат настоящия сезон, но това ще стане само „когато обстоятелствата са нормални и се позволява да се играе футбол”.

На 18-и март EFL съобщи, че ще отпусне 50 милиона паунда на футболните отбори, за да се оправят с финансите си през март. По време на срещата в сряда пък фокусът ще падне върху това как ще се справят със ситуацията през април.

Ако Премиър лийг не завърши сезона, това ще коства близо един милиард евро загуби на телевизиите, излъчващи шампионата. Разговорите също така ще са съсредоточени върху това дали клубовете трябва да отлагат заплатите на играчите си и дали може да се постигне колективно споразумение.

70 снимки

Играчите на Лийдс Юнайтед вече се съгласиха да дадат отсрочка за възнагражденията си, докато тези на Бирмингам Сити, които печелят повече от шест хиляди лири седмично, също са намалили наполовина своите заплати за следващите четири месеца. Професионалната футболна асоциация настоява обаче други клубове да се включат в съюза и да се предприеме колективен подход. Има също така резерви от други отбори, които смятат, че могат да имат по-успешен модел с финансите си и не искат да бъдат принуждавани към общо споразумение.

На срещата в сряда ще бъдат обсъдени данъците от паричните потоци и ще бъдат преразгледани всички финансови рестрикции и актуализации, издание от FIFA и UEFA. Организациите също ще правят среща по-рано през деня в сряда.

Футболната асоциация също така ще се срещне и с шефовете на женския футбол в Англия, с които предстоят разговори.