Всички очакваме футболът да се завърне скоро и голяма част от шампионатите в Европа да се доиграят. Някои държави на Стария континент взеха радикални решение заради пандемията от коронавирус и местните първенства няма да се доиграят. Такъв е случаят с Нидерландия и Белгия, като подобна съдба грози и Лигата във Франция.

За момента Висшата лига в Англия обмисля варианти мачовете до края на кампанията да се доиграят, като най-оптимистичният вариант, срещите да бъдат подновени в началото на юни. Надежди за това дават и информациите, че част от тимовете на Острова започват тренировки. От понеделник това прави съставът на Арсенал.

Какъв обаче ще бъде футболът след COVID-19?

Без секс за играчите

Очаква се първият подновен шампионат в Европа да бъде Бундеслигата, а това се очаква да се случи на 9 май. Още отсега обаче се заговори за интересна забрана за играчите. Те няма да имат право да правят секс с половинките си, ако те имат симптоматика на коронавирусна инфекция. Ако подобна мярка даде резултат, то се очаква тя да бъде въведена и в Англия.

Жълт картон за плюнка

Друго интересно предложение е играчите да поличават наказателни картони, ако се изплюят на терена. Всички ставаме свидетели многократно на подобни актове по време на футболни срещи. Както вече стана ясно, че това е един от най-лесните начини за разпространение на заразата. Доколко обаче играчите ще могат да се съобразят с подобна забрана?

Стерилизиране на топките

Всички топки, използвани за срещите ще бъдат стерилизирани щателно. Заразата лесно би плъзнала отново, ако топката бъде докосната от заразен, а впоследствие някой друг има допир с нея. От Висшата лига обещават, че всички съоръжения ще бъдат дезинфектирани

Тунели за дезинфекция

Твърде вероятно е покрай терените да бъдат инсталирани специални тунели с дезинфектанти, през които ще минават играчите непосредствено преди да излязат за мача.

Възрастови рестрикции

Възможно е хора на възраст над 70 години да не бъдат допускани до стадионите. Такива са препоръките на Здравните служби на Великобритания. Това би означавало, че мениджърът на Кристъл Палас Рой Ходжсън може да не води тима си до края на сезона. Както е известно в момента той е на 72 години и попада в рисковата група. Разбира се, рестрикциите ще важат и за целия помощен персонал в организирането на един футболен мач.

Разбира се, това биха били само част от мерките, ако се стигне до подновяване на първенствата, а за останалите ще научаваме в движение.