Вчерашният ден беше за Ливърпул - той показа силата на духа и волята на този отбор, които са неизменна част от това, заради което е любим на милиони хора по света. Вчера те пяха, радваха се, танцуваха - бяха щастливи заради обрата от 1:3 до 4:3 срещу Борусия Дортмунд и класирането на полуфинал в Лига Европа. 

Но днешният ден е още по-особен за милионите привърженици на този отбор. Той е ден за почит и уважение към тези 96 от тях, които загубиха живота си, докато бяха на стадион "Хилзбъро" преди точно 27 години, за да подкрепят "червените". 

И точно тази трагедия идва да покаже, че футболът е не просто спорт, а нещо много, много повече. Защото ако отборите и феновете са яростни съперници на терена и по време на мач, през останалото време са обединени от една човешка трагедия, която не познава клубни цветове и предпочитания. 

Това си личи от жеста, който направи градския съперник на Ливърпул. На сайта на Евертън се появи прочувствено съобщение, в което се оказва подкрепа и съчувствие към феновете на големия опонент на терена. И това е логично, защото в града голяма част от семействата са с привърженици и на двата отбора. 

"Целият град Ливърпул е обединен в скръбта си днес, 27 години след най-голямата трагедия в историята на футбола. Евертън отново ще почете 96-те невинни жертви, които починаха в този черен следобед."

"Играчите, мениджърският екип, всички служители и фенове на Евертън имат едно простичко съобщение към всички, които загубиха близки и приятели на 15 април 1989 г. - ние помним, почитаме ги и никога няма да ги забравим", написаха на сайта на "карамелите". 

През годините, по време на различни мърсисайдски дербита, феновете и на двата тима са показвали неведнъж колко са обединени в този час на скръб. На 17 септември 2012 г., само пет дни след излизането на доклада на полицията за разследването на трагедията, на своя "Гудисън парк" феновете на градския опонент показаха подкрепата си към съгражданите. 

Всяка година към Ливърпул пътуват хиляди послания в подкрепа и почит към загиналите. "Червените" също не подминават всяка година тази скръбна годишнина, а химнът "You'll never walk alone" е посвещаван и на тези 96 души, които загубиха живота си на "Хилзбъро".