Трагедията в Хилзбъро ще бъде официално добавена към учебната програма в училищата в Ливърпул, оповести местният съвет.

Причината за това е, че кметските наместници в града край река Мърси искат да са сигурни, че бъдещите поколения ще знаят точно какво се е случило в деня на бедствието и през последвалите 33 години. На 15 април 2021 година се навършвиха 32 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания. През 1989 година, на стадион „Хилзбъро“ в Англия, смъртта си намират 96 привърженици на Ливърпул.

29 снимки

Шест минути след началото на полуфинала за Купата на Англия между Нотингам Форест и Ливърпул, двубоят е прекъснат, след като голяма част от феновете на „червените“ са притиснати в оградата на сектора, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена. За мнозина обаче е късно.

41 снимки

На стадиона загиват 94 човека – мъже, жени, деца, а други двама намират смъртта си по-късно от раните си.

Първоначално за катастрофата на „Хилзбъро“ са обвинени привържениците на Ливърпул, които препълват отредената им трибуна „Лепингс лейн“. След години борба за справедливост на оцелелите след трагедията и семействата на загиналите, в края на 2012 бяха разсекретени всички документи по случая, след което стана ясно, че вината за нещастието е изцяло на полицията. На 26 април 2016 година съдът окончателно присъди, че привържениците на Ливърпул нямат никаква вина за случилото се.