В четвъртък вечер Арсенал приключи по повече от знаменателен начин участието си в груповата фаза на Лига Европа, като разгроми гостуващия БАТЕ Борисов с 6:0. Макар тимът на Арсен Венгер отдавна да си бе осигурил лидерската позиция в своята група H, момчетата на френския наставник не показаха грам жал към белорусите, които преди тази среща таяха някакви надежди за класиране в следващия етап. При изобщо първото си участие в Лига Европа (откакто турнирът носи това название – б.р.) „артилеристите” си гарантираха класиране напред, като разчитаха предимно на юноши и резерви и допуснаха едва 1 поражение по пътя към елиминациите. С представянето си лондончани определено се очертават като един от основните фаворити за спечелването на трофея.

Арсенал смля БАТЕ, Звезда също се класира

Всичко това би трябвало да радва редовия фен на Арсенал, но колкото и гръмък да бе успехът от снощи, толкова по-звучна беше присъдата на привържениците. Парадоксално тимът от Северен Лондон остана на само гол от изравняването на най-разгромния си успех на европейската сцена във вечерта, белязала исторически отлив по трибуните на „Емиратс”. Мачът срещу БАТЕ ще остане в аналите като най-слабо посетения, откакто Арсенал играе домакинствата си на въпросното съоръжение. С други думи казано – никога преди през последните 11 години трибуните на „Емиратс” не са били толкова празни за двубой на „топчиите”.

Медиите навсякъде в Англия се впечатлиха от множеството пустеещи седалки на стадиона, чийто капацитет е малко над 60 хиляди места. По официални данни продадените билети са били 54 648, но това не значи, че всички притежатели са се възползвали от ценните хартийки. Всъщност пресата в страната се обединява около мнението, че на „Емиратс” е имало по-малко от 30 хиляди души.

Ясно е, че интересът към мач без значение за съдбините на любимия клуб, няма как да бъде грандиозен, ала в същото време никой не е очаквал чак толкова драстична апатия. Определено загубата с 1:3 от Манчестър Юнайтед на същия този стадион през уикенда е допринесла за негативното явление.

В пресконференцията след мача мениджърът Арсен Венгер опита да не придава особена важност на рехавото присъствие по трибуните. „Според мен човек забравя за това, щом веднъж стъпи на терена”, каза опитният наставник. „Вярно е, че предпочитаме стадионът да бъде пълен, но тази вечер нямаше никакъв залог в мача. Няма значение колко души са заели местата си на трибуните, ние сме длъжни да им предоставим това, което очакват. Точно това и сторихме.”

„Трябва да уважим решението на нашите фенове. Те знаят, че сме първи в групата си така или иначе. Можеше да се очаква (ниската посещаемост – б.р.”

„Разгледайте и финалната вечер от групите на Шампионската лига. Самият аз видях много стадиони, които не бяха пълни или пък бяха наполовина празни. Това е проблем при груповата фаза”, добави Венгер.