Полузащитникът на Болтън Фабрис Муамба може да се завърне в игра до шест месеца, твърди сърдечният експерт от една от водещите лондонски болници д-р Ричард Куук.

„Има някои футболисти с подобна история, които играят, така че след като той направи пълно неврологично възстановяване, от гледна точка на сърцето, няма причина той да не може да възобнови професионалната си футболна кариера“, коментира д-р Кук.

„Със спирането на сърцето му за толкова дълго време, е удивително как са били в състояние да го поддържат за такъв дълъг период от време.“

„Винаги има опасения, че може да се развие увреждане на мозъка, но толкова, доколкото реанимация е била адекватна, може да се надяваме, че той ще се възстанови напълно, в който случай бихме могли да очакваме той да може да играе футбол отново.“

„Това зависи изцяло от степента на възстановяването, което вече той е направил, но разбирам, че той е направил изненадващо добро възстановяване и всичко върви добре. Не бих се изненадал, ако той е отново да играе футбол до шест месеца“, заяви кардиологът Ричард Куук.

23-годишният Муамба колабира на терена по време на двубоя за Купата на Англия срещу Тотнъм. Футболистът бе безжизнен в продължение на цели 78 минути, но в крайна сметка парамедиците успяха да спасят живота му.