Въпреки, че напусна Челси преди повече от половин година, Жозе Моуриньо продължава войната си с мениджърите на водещите английски футболни клубове Арсен Венгер и Алекс Фъргюсън.

Мениджърите на Арсенал и Манчестър Юнайтед са на чело на отборите си от общо 33 години, което обаче не спира португалският специалист да изтъкне себе си като "специалния" дори в своята книга "Жозе Моуриньо - Роден да побеждава".

"Англичаните обичат статистиката и особено числото 100. Знаете ли, че победите на Арсен Венгер в Премиершип са 50 процента, а Фъргюсън за 100 срещи рядко постига победи в половината от тях? Моят Челси разби статистиката и постигна победи в 70 процента от тези срещи, спечелвайки две поредни титли на Англия, с които причини нервна криза в ръководителите на футбола", споделя Моуриньо от страниците на книгата си.

Моуриньо е убеден, че е станал жертва на собствените си успехи, защото е спечелил титлата прекалено рано и хората са имали прекалено големи очаквания към него.

"Когато загубих точки срещу Манчестър Юнайтед всички започнаха да спекулират относно моето бъдеще. След това три месеца нямахме загуба, а вече имаше 14 кандидата за моя пост. Не е вярно, че съм купил успехите на клуба. Колко струваше Рио Фърдинанд? Ливърпул пък имат 70 милиона лири за трансфери, но на това никой не обръща внимание, защото не са ставали шампиони повече от 10 години", допълва Моуриньо.

Спряганият за бъдещ наставник на един от миланските грандове специалист не е доволен от факта, че не е имал възможността да започне от нулата и да гради дългосрочни планове, а от него са се търсили моментални успехи.

"Аз не разполагах с възможностите на другите мениджъри. С Арсен Венгер сме много различни по поведение и по медиен комфорт. Аз работих в настоящето с условия от миналото, а той работи за бъдещето с условия от настоящето. Гонех резултати и за това трябваше да мотивирам играчите си с изказвания, докато Венгер е спокоен и се защитава. Рискувах си цялата репутация, когато казах, че играчите ми са най-добрите в света", категоричен е португалецът.

Цитиран от английските медии, Жозе Моуриньо смята, че Фъргюсън и Венгер са на подарено им време в отборите си и в Англия е имало само един "специален" мениджър, и това е самият той.

"Колко титли има Рафаел Бенитес? Нула. Колко пъти са говорили за негова смяна? Нула. Колко години отне на Фъргюсън и Венгер за да станат шампиони? Пет. А колко години отне на английските медии да се запитат дали Венгер ще бъде сменен? Десет", завършва Моуриньо.