Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо направи голям комплимент на своя млад защитник Курт Зума, след като го определи като наследника на капитана Джон Тери.

Вчера 34-годишният бранител бе възнаграден с едногодишен договор за следващия сезон, но е ясно, че времето му на „Стамфорд Бридж“ приближива своя край. Португалският наставник на лидерите във Висшата лига обаче не се притеснява за бъдещето, тъй като го вижда в 20-годишния французин.

Дошлият от Сент Етиен Зума вече има 17 мача за „сините“ и доказа своята адаптивност, като във финала срещу Тотнъм за Купата на Лигата – спечелен с 2:0 – игра в халфовата линия.

„Зума е на 20 години и един ден ще порасне – ще стане на 23, 24 и вече ще бъде футболист със зрялост в играта си, може би дори с лидерските качества да замести Джон“, каза Моуриньо.

„Този сезон той играе повече, отколкото аз очаквах, повече, отколкото и той самият, а и всички останали очакваха. Да трупа опит е много важно за него. Купихме го заради неговата физика. Не бяхме много доволни от тактическото му обучение, но знаехме, че можем да му помогнем в тази насока.“

„Когато в предсезонната подготовка видяхме някои грешки от него, си казах: „окей, няма проблем, ще ни трябва време“. Той обаче е умен, скромен е и желае да се труди, да учи, попива всичко, което му се обяснява. Освен това влага такова ускорение в този процес и вече е на ниво да се конкурира с Гари Кейхил.“

„Той игра в някои големи мачове и изглежда може да се справи с напрежението. Мислех, че Иванович щеше да бъде първият ми вариант за заместник на Джон или Гари, но вече не е. В Курт виждам знаци за съзряване и стабилност, сега не се налага да показва лидерство просто защото не искаме това от него. Един ден, когато отборът поиска това от него, най-вероятно той ще го покаже, но в момента с хора като Иванович, Тери, Чех, Кейхил, Дрогба, Матич и Фабрегас младите не е нужно да излизат на преден план“, допълни Специалния.