Четирите футболни асоциация във Великобритания получиха одобрение от страна на Международния олимпийски комитет да сформират единен отбор за Олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

Президентът на МОК Жак Рох увери Северна Ирландия, Шотландия и Уелс, че независимостта им няма да се накърни от общ тим с Англия.

Съмнения по този въпрос възникнаха през уикенда, когато президентът на ФИФА Сеп Блатер намекна, че един британски олимпийски отбор може да доведе до там отделните държави да си загубят „привилегиите”.

Рох обаче заяви, че в частен разговор Блатер го е уверил, че няма място за притеснение.

„Знам, че страните се притесняват за местата си във ФИФА в бъдеще, да не би тези места да бъдат отстъпени на други развиващи се държави,” каза Рох. „Федерациите се страхуват, но определено, говорейки и от името на Сеп Блатер, няма нищо срещу Ирландия, Уелс, Шотландия или Англия.”

Британската олимпийска асоциация е решена да състави британски отбор за 2012 година, дори и той да е съставен на първо време само от англичани. Опитите за британски тим на Олимпиадата в Пекин тази година се провалиха, а ако се получи планът за 2012, това ще е първият състав, представлявал Острова от 52 години насам.