Търговците, ресторантьорите и хотелиерите в Хамбург са повече от доволни от отпадането на полуфинала в турнира Лига Европа на местния тим Хамбургер.

По този начин те се надяват в дните около финала между Атлетико Мадрид и Фулъм да припечелят добри пари. Ако единият от финалистите бе именно местният футболен тим, то това означаваше драстичен спад на приходите, тъй като е ясно, че феновете на отбора щяха да си спят по домовете, няма как да купуват сувенири или каквото и да е от магазините, най-много да влеят в оборотите по някоя бира в повече.

Тъй като това е първи финал в европейски футболен турнир за града, всички в бизнеса бяха готови дни преди да пристигнат първите туристи от Испания и Англия. Навсякъде се предлагат стоки свързани с финалния мач – шалове, знамена на отборите и на самите държави, в ресторантите винаги присъства нещо оригинално английско или испанско в менютата.

Самите търговци признаха, че тайничко са били против отбора на Хамбургер. Това никак не е чудно, тъй като в сферата на ресторантьорството и хотелиерството почти изцяло работят емигранти, които харесват съвсем не немски футболни тимове.

Дори съответния магазин да не може да предложи стока с футболна тематика, то задължително входа е със закичени шалове или знамена на двата съперника.