Световното първенство през 2010 година може да се проведе в Англия, вместо в Южна Африка. За това намекна президентът на ФИФА Сеп Блатер. „Именно Англия може в най-кратки срокове да се справи със ситуацията” – каза световният футболен бос.

Блатер се изказа относно опасенията на централата, че африканците са на път да не се справят с повереното им домакинство, като до този момент изостават драстично с всякакви срокове около организацията. Той обяви резервен, пожарен вариант, който включва Англия, Япония, Мексико, Испания и САЩ. Малко по-късно обаче, Блатер предпочете да сведе вариантите до един – в лицето на британците.

„Всичко може да се случи – природно бедствие или нещо друго и ние трябва да сме готови” – опита по дипломатичен път да намекне швейцарецът тревогите си към организаторите на Мондиал 2010. Специалистите обаче са сигурни, че зад тази застраховка прозира сериозната тревога от бавните темпове на строеж на обектите за първенството. На този етап от ФИФА отказват допълнителни коментари.

В близката история на световните шампионати вече има подобен случай, когато повереното на Колумбия домакинство за 1986 година бе прехвърлено на Мексико.