Мениджърът на Астън Вила Мартин О`Нийл призова английските рефери да спасят кампанията, която цели да им спечели уважение, като започнат да обясняват своите решения на терена.

В последно време наставниците на ред тимове разкритикуваха открито съдиите, което сериозно подрина репутацията им. О`Нийл смята, че само пълна прозрачност на действията на арбитрите може да промени отношението към тях.

„Тяхната работа винаги ще е трудна,” заяви мениджърът на Вила. „Но си струва да се опита нещо. Дори ако решението е било лошо, трябва да се придържаш към него. Винаги някои се чувства ощетен от отсъжданията, винаги някой протестира.”

О`Нийл смята, че мнението на реферите, също както това на мениджърите, трябва да бъде споделено пред телевизионните камери след мачовете. Ирландецът твърди, че нещата ще се оправят, ако арбитрите обясняват спорните ситуации и се извиняват за неправилни отсъждания.

„Има различни ъгли, а телевизионните камери са навсякъде. Ние обсъждаме решенията им дни след мачовете, а някои от тях се оказват много важни за дадени отбори. Това ще продължи да е така,” обясни още О`Нийл. „Не виждам защо реферите да не могат да обяснят – „Такава бе ситуацията, и аз греша, но не го правя умишлено.” Не искам да се обаждат в клубовете и да се извиняват на следващия ден, защото някой им е казал да го направят. По-добре е публично да се извинят, ако са сгрешили.”