Мениджърът на Манчестър Сити Марк Хюз призова ФИФА да премахне приятелските срещи през ноември от календара. „Гражданите” са преследвани от доста травми, вследствие от контролите на национални отбори, през последните месеци. Сега две от звездите на тима – Робиньо и Елано – ще се приберат от Бразилия само ден преди важния мач с Арсенал от Премиършип. Следващата седмица Марк Хюз пък трябва да вдигне своите за двубой от турнира за Купата на УЕФА.

„Тази дата за международни мачове, мисля, че спокойно може да отпадне,” заяви Хюз. „Няма официални срещи до Нова Година, затова не е ясно защо има контроли по това време на годината, особено само месец след предишните събирания на националните отбори.”

„Не мисля, че треньорите ще си извадят сериозни изводи от срещите през тази седмица, особено с многото отсъстващи,” обясни наставникът. „Разбира се, селекционерите използват всяка възможност да работят с футболистите си, но когато някои от тях не се появяват, не става толкова добра проверка, колкото би трябвало. Значението на тези международни мачове е доста спорно.”

Марк Хюз работи с по-малко от десетина футболисти през тази седмица, заради контролите, и от няколко дни стиска палци всички да се завърнат живи и здрави.

„Хубавото с Робиньо и Елано все пак е, че те често пътуват тези огромни разстояния, и знаят как да се подготвят по най-добрия начин, и как това да не се отрази негативно на формата им,” допълни Хюз. „Но си остава факт, че останалите играчи, които тренират тук, после бързо трябва да приспособят тези, които са пропуснали заниманията.”