Манчестър Сити и бейзболния Ню Йорк Янкис ще сформират футболен тим, който ще стане 20-ият член на Мейджър Лийг Сокър (МЛС).

Общия клуб на миналогодишните шампиони на Англия и 27-кратните победители в Световните бейзболни серии ще носи името „ФК Ню Йорк Сити“ (New York City Football Club – NYCFC) и ще се включи в американския шампионат от 2015 година.

Градът Ню Йорк вече има един отбор в МЛС – Ню Йорк Ред Булс, но той ще се премести в Ню Джърси и ще освободи терена за новите „граждани“. Те поне временно ще играят мачовете си на други терени, докато тече строежа на стадиона им във Флашинг Медоус, Куийнс. Първо обаче новите съсобственици ще трябва да издействат разрешително за изграждането на съоръжението.

Интересното е, че в новия тим безйболните гиганти ще имат миноритарен брой акции, което значи, че Сити – а не катарският им собственик – ще държи властта. Въпреки това те ще имат право да участват във взимането на оперативните решения. „В Сити знаят как се управлява футболен клуб, ние пък знаем как стоят нещата в Ню Йорк, така че и двете страни печелят“, коментира президентът на „янките“ Ранди Ливайн.