Бившият футболист на Ливърпул, Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед Майкъл Оуен обясни в цифри защо Жозе Моуриньо е най-добрият мениджър в света. Според изчисленията на англичанина присъствието на Специалния при „сините“ се равнява на допълнителни 10 до 20 точки на сезон.

Португалецът се завърна на „Стамфорд Бридж“ през лятото и в момента отборът оглавява класирането във Висшата лига. По-късно днес Челси излиза в пряк сблъсък с един от конкурентите си за върха – Арсенал.

„Нека да оставим настрана позицията на Челси начело на първенството и продължаващият прогрес в Европа. Светът е разделен в мнението си за Моуриньо. Някои го обичат, други – не, но мен можете да ме сложите в лагера, който го счита за мениджър номер 1 на планетата“, каза Оуен.

„Казано просто – Челси нямаше да се бори за титлата и нямаше да има шанс да спечели Шампионската лига, ако Моуриньо не водеше отбора. Преди се казваше, че сър Алекс Фъргюсън носеше по още 10 или 20 точки на сезон за Манчестър Юнайтед. Аз слагам Моуриньо в същата категория, защото неговото присъствие на пейката те прави от просто участник в претендент.“

„Не бих отхвърлил вероятността Челси да спечели Шампионската лига заради фактора „Моуриньо“, макар и той да не е печелил този турнир като мениджър на Челси. Неговият почерк върху тима в ерата на Роберто Ди Матео бе повече от виден“, завърши Оуен.