Отборите на Лутън Таун и Барнзли спечелиха промоция за второто ниво на английския футбол – Чемпиъншип, след като конкурентите им Съндърланд и Портсмут записаха загуби миналата вечер.

„Черните котки“ записаха поражение с 1:2 при гостуването си на Флитууд Таун, докато Помпи бяха победени от Питърбъро с 3:2 у дома, като по този начин и двата тима загубиха шанс да завършат сезона на някое от първенство две места в Първа лига. Лутън и Барнзли си делят върха с по 91 точки кръг преди края на сезона, докато Портсмут е на третата позиция с 87 точки, а Съндърланд на четвърто място с две точки по-малко. Барнзли се завръща в Чемпиъншип, само година след като изпадна от там, докато за Лутън това ще е първи престой във втория ешелон от 12 години насам. За „шапкарите“ това е втора поредна промоция, след като преди година те завършиха второ място във Втора лига.

Портсмут и Съндърланд ще се борят за промоция чрез плейофите, където ще участва и тимът на Чарлтън Атлетик. Последният участник ще стане ясен след изиграването на заключителния кръг от сезона, като за момента Донкастър има точка преднина пред Питърбъро.

Вече са ясни и трите отбора, които ще попълнят Първа лига от следващия сезон, като кръг преди края в Чемпиъншип Ипсуич, Болтън и Родъръм нямат шанс да се спасят. /БГНЕС