Отборът на Ливърпул отвърна по единствения възможен начин на нападките, които мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо отправи в последните дни – като победи големия си враг с 4:1 в контролен мач, състоял се в Мичиган, САЩ. И двата отбора използваха доста експериментални откъм изпълнители формации, а превъзходството на „червените” бе напълно логично предвид по-големия брой играчи от първия тим, които взеха участие.

Именно по тази линия бяха последните хапливи забележки на Специалния, отправени току преди началото на мача. Португалецът уязви съперника и вдигна залозите, като напомни, че откакто той води „червените дяволи” мърсисайдци са забравили що е победа срещу тях. Съвсем логично на моменти срещата не приличаше на поредния високопрофилен приятелски мач от летния турнир Интернешънъл Чемпиънс Къп, като дори завърши с ненужна разпра между голяма група от състезателите. За щастие тя ще остане на заден план, а централната тема ще  бъде бруталното попадение със задна ножица, с което Джердан Шакири ознаменува дебюта си.

През първото полувреме на терена за Ливърпул бяха две от големите звезди в атака – Садио Мане и Мохамед Салах, а това определено се усети наред с присъствието на новото попълнение Фабиньо, втория капитан Джеймс Милнър и Върджил ван Дайк. Още от самото начало Ливърпул наложи доминацията си, а Юнайтед беше принуден да се брани ожесточено от набезите на „червените” по крилата.

Преди резултатът да бъде открит, над 100-те хиляди зрители на „Мичиган Стейдиъм” преживяха не една и две опасни ситуации. Още във втората минута Мохамед Салах можеше да вкара след странен изстрел с глава от близко разстояние, а вратарят Лий Грант спаси. Малко по-късно пък Върджил ван Дайк засече центриране от ъглов удар и само намесата на Андер Ерера на самата голлиния спаси мрежата на Юнайтед.

Манчестърци се огънаха под натиска в 27-ата минута, когато младият Деметри Мичъл много неориентирано вдигна крака си, за да изчисти топката от наказателното поле и срита засилилия се към нея Салах. Дузпата породи кратък спор между египтянина и Садио Мане, който му грабна топката и изпълни прецизно с нисък шут в  долния десен ъгъл. Естествено, веднага след това сенегалецът се извини на съотборника си.

Авансът на Ливърпул изтрая само три минути, по-голямата част от които преминаха в пауза за вода. В следващата си атака Юнайтед спечели нарушение на около 23 метра от вратата, а Андреас Перейра сътвори нещо наистина красиво. Талантът на „червените дяволи” вложи много сила и още повече прецизност в шута си, който порази безпощадно горния десен ъгъл – 1:1. Това бе и първият точен шут за „червените дяволи” изобщо в срещата.