Английският гранд Ливърпул ще си сътрудничи за в бъдеще с белгийския Генк. Двата клуба подписаха споразумение, което ще бъде в сила до 2014 година, съобщи техническият директор на Генк Херман Вермулен.

Представители на белгийския отбор присъстваха на двубоя на резервите на Ливърпул срещу Манчестър Сити, завършил 3:3, където съобщи повече подробности относно сътрудничеството.

Според подписания договор, двата клуба се задължават да разменят информация за следените футболисти от скаутите на двата отбора. Генк също ще има възможност при нужда да взема под наем играчи от Ливърпул.

Основната цел на мърсисайдци обаче е друга, а именно възможността да привлича нови футболисти, които не са част от европейската общност. Както е известно в Англия действат специални закони, които правят трансферите на футболисти от Африка и Южна Америка почти невъзможни.

В Белгия обаче ситуацията е различна и Генк ще може да привлича нови играчи, които в последствие ще бъдат пращани в селекцията на „червените”.

В последните няколко години Ливърпул имаше сериозни проблеми с подобни играчи. Чилиецът Марк Гонзалес не успя да пристигне на „Анфийлд” навреме и трябваше да продължи да играе в Испания. Аржентинецът Себастиан Лето пък бе отдаден под наем в Гърция и в последствие продаден, заради същите проблеми.

„Ливърпул иска да привлича талантливи млади футболисти от Африка и Южна Америка. Заради британските закони обаче това е невъзможно. Ние от своя страна можем да ги купуваме в Белгия и да ги развиваме. Това ще бъде печеливша ситуация и за двата клуба. В същото време Ливърпул има много голям състав и много футболисти не получават шанс за игра. Генк може да предложи решение за това. Ако ни бъдат предложени футболисти, те със сигурност ще направят нашия отбор по-добър”, коментира Дирк Дегреен, генерален директор на белгийците, който през миналата седмица се срещна с мениджъра Рафаел Бенитес.

Друг английски клуб – Манчестър Юнайтед също поддържа подобни взаимоотношения с втородивизионния белгийски Роял Антверп.