Ливърпул ще стане първият клуб от Висшата лига на Англия, който ще участва в гей парад. Хора от щаба на тима и футболистки от женския отбор ще се присъединят към марша на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните британци.

Парадът "Ливърпул Прайд" ще се състои в началото на следващия месец. Управляващият директор на Ливърпул Йън Еър с гордост обяви, че неговият клуб продължава да демонстрира съпричастност към осигуряването на равенство между всички хора.

"В продължение на много години ние правим стъпки в тази насока. Участието ни в гей парада е една от тях. Ние сме против хомофобията във футбола и във всички други сфери на живота", заяви Еър пред "Гардиън". Така Ливърпул ще остане в историята като първия британски клуб, участвал в такова събитие.

Мърсисайдският клуб също така възнамерява да организира футболен турнир, целящ да помогне в борбата срещу хомофобията.

Организаторите на "Ливърпул Прайд" са предложили и на други футболни клубове да участват в гей парада, но засега няма други положителни отговори. Футболни фенове, които не са привърженици на Ливърпул и не искат да маршируват зад клубния флаг на 18-кратните шампиони на Англия, могат да си основат свой клуб или да носят собствени банери.

В миналогодишното издание на гей парада взеха участие повече от 40 000 човека.