Ливърпул заби поредния пирон в ковчега на Портсмут, като победи с лекота с 4:1 на собствения „Анфийлд” в последна среща от 30-я кръг на Висшата лига. „Червените” нямаха особени проблеми срещу изпадналия в ужасна криза тим на Помпи, и демонстрираха добра игра. Успехът позволи на Ливърпул да размине Манчестър Сити и да заеме пето място във временното класиране с 51 точки, но и два мача повече.

Неприятен момент имаше само за капитана на Ливърпул Стивън Джерард, който удари противников играч в гърба, но не бе изгонен. Въпреки това има вероятност полузащитникът да бъде наказан по видео запис, както практикува Футболната асоциация на Англия.

Три попадения паднаха в рамките на шест минути в средата на първото полувреме, и обезсмислиха до голяма степен оставащата част от двубоя. Фернандо Торес откри в 26-та след грешка на Джейми Ашдаун, испанецът подаде за втория гол на Райън Бабел в 28-та, а Алберто Акуилани добави трети в 32-та. Второ попадение на Торес в мача, в 77-та минута вече доуби всичката емоция на мача, а единствено Надир Белхадж успя да преодолее Пепе Рейна в 88-та минута за почетен гол в полза на Портсмут.

Така Ливърпул записа една от най-леките си победи този сезон, а другата добра новина за феновете на „червените” бе силното представяне на Алберто Акуилани в едва петия му мач като титуляр този сезон. Помпи пък не успя да повтори победата си над Ливърпул от есента, една от петте за отбора през цялата година.