Ливърпул записа повече от знаменит дубъл над Тотнъм за сезон 2013/2014 във Висшата лига, след като във второто голямо дерби на 32-ия кръг размаза състава на Тим Шърууд с 4:0 насред „Анфийлд“. Луис Суарес вкара 29-ия си гол в шампионата в мача, който започна катастрофално за гостите с автогол след само 100 секунди игра.

По-радостната новина за домакинските фенове обаче бе, че техните любимци вече са новият лидер в Англия. Със 71 точки „червените“ излязоха първи, като имат аванс от 2 точки пред доскорошния водач Челси и четири пред третия Манчестър Сити, който има 2 мача по-малко.

За „шпорите“ и техният мениджър разгромът почти сигурно сложи край на надеждите за място сред първите четири тима в класирането. Лондончани остават 6-и с 56 точки, като изостават с 8 от четвъртия Арсенал.

Слабата игра в отбрана е „ахилесовата пета“ на Тотнъм почти през целия сезон и това се видя още във втората минута. Глен Джонсън бе изведен на перфектна позиция за центриране отдясно и пусна остра топка по тревата във вратарското поле, където Юнес Кабул по нелеп начин отклони с пета кълбото в собствената си мрежа – 1:0.

Домакините не намалиха оборотите нито за миг и в 25-ата минута поредни комшмарни изяви на противниковите защитници помогнаха на Суарес да вкара дежурното си попадение. Майкъл Доусън лековато върна топката към Кабул, като не видя, че уругваецът е зад гърба на френския бранител. „Седмицата“ на домакините измъкна кълбото, проби в наказателното поле и шутира прецизно до лявата греда – 2:0.

Почти веднага гостите можеха да отвърнат на удара, като Кристиан Ериксен засече добро центриране на Аарън Ленън отдясно, но играч в червен екип застана на пътя на топката.

Три минути преди почивката, Суарес можеше да удвои сметката си. Нападателят стреля с глава от 6-7 метра, а Юго Лорис с веща намеса предотврати попадението.

След почивката надмощието на Ливърпул продължи с пълна сила. В 54-ата минута Даниел Стъридж с находчиво докосване изведе Рахийм Стърлинг между куп бранители в бели екипи, а младокът предостави шанс на Джордан Хендерсън да шутира към опразнената врата. Изпълнението на халфа обаче прелетя много над целта.

Секуди по-късно всичко приключи. Джон Фланаган намери Филипе Коутиньо в половината на противника, бразилецът напредна необезпокояван и от около 23 метра с плътен нисък удар матира Лорис за 3:0.

Стъридж пропиля хубав шанс в 68-ата минута, но две по-късно трибуните отново изригнаха. Хендерсън центрира от фаул отляво по атаката, а кълбото премина недокоснато през куп играчи, за да спре в левия ъгъл на вратата за крайното 4:0.

Така Тотнъм така и не успя да вкара гол на Ливърпул през настоящия сезон, след като падна с 0:5 на „Уайт Харт Лейн“ в първия шампионатен мач помежду им.