Ливърпул отказа молбата на Лутън Таун да дари своя дял от приходите от билети от утрешния мач от ФА Къп между двата отбора, за да се спаси тимът от Лига 1 от финансова криза. Лутън Таун е изправен пред невероятни проблеми и е пред закриване.

Отборът губи по 400 000 паунда на месец и от месец насам делата му са под запор. За девет седмици играчите са получили заплата само за две седмици и половина.

По тази причина един от ръководителите в Лутън Брендан Гилфойл се помоли на Ливърпул да се откаже от своя дял от приходите от билети, но получи студен отказ.

„Сигурно са си казали – „Тези май се шегуват. При нас има играчи, на които трябва да се плаща по 100 000 седмично,” сподели мениджърът на Лутън Кевин Блекуел. „Просто трябва да го приемем. В живота има хора, които карат Ролс-Ройс, и такива, които се задоволяват с Мини. Ние сме от вторите.”

Мачът ще се излъчва по телевизията, което ще донесе на всеки от отборите по 150 000 паунда, а 10-хилядният „Кенилуърт Роуд” е напълно разпродаден. От парите за билети клубовете прибират по 45 процента, а 10 процента остават за Футболната Асоциация. Така Лутън и Ливърпул ще приберат по около 100 000 всеки. Победителят от самия мач пък взима награда от 40 000 паунда за преминаването в следващия кръг.

Самият Блекуел отстъпва своята надница на момчетата си, някои от които получават по 70 паунда на седмица.

Определено отказът на Ливърпул се очаква да предизвика дебати за това дали водещите клубове в страната трябва да помагат на по-малките в случай на криза.