Ливърпул разкри днес пред обществеността плановете за нов стадион-бижу в „Стенли Парк” с капацитет от 60000 места. Очаква се съоръжението да е готово до 2010 година.

Собствениците на Ливърпул Том Хикс и Джордж Жилет, заедно с архитектите от HKS направиха радикални промени в оригиналния план.

В основата на новия проект е възможността капацитетът да бъде увеличен на 70000 души, в зависимост от извършваните подобрения на местната инфраструктура.

Най-голям интерес предизвиква и новата трибуна Коп, която ще е за 18000 зрители.

„Целта на нашия клуб, заедно с подкрепата на Том Хикс и Джордж Жилет, винаги е била да сме от световна класа на терена и извън него,” заяви изпълнителният директор на Ливърпул Рик Пари. „Първото нещо, което Том и Джордж направиха, след като купиха клуба, бе да преразгледат плановете. Това, което виждаме днес е резултат от техните намерения.”

Пари продължи: „Създаваме стадион, с който не само клубът и феновете, но и целият град да се гордее. Да се види, че Ливърпул е развиващ се град и заслужава подобни творения от световен мащаб.”

„За нас беше много важно при проекта да се постараем да запазим релефа на парка, както и природата. Стадионът е огромна инвестиция в Северен Ливърпул и ключов момент в регенерацията на тази част от града,” каза още босът на „червените”.

„Осъзнаваме и важността на трибуната Коп. Нейният капацитет значително ще се увеличи и ще е 18000 души. Това ще е сърцето на новия стадион. Всичко ще е специално – от седалките до акустиката,” завърши Рик Пари.