Изненадите в 4-ия кръг от турнира за ФА Къп взеха още две класни жертви. След като миналогодишният носител на трофея Манчестър Сити и Челси отпаднаха от надпреварата, същата съдба споделиха Тотнъм и Саутхемптън.

В Северен Лондон „шпорите“ допуснаха късен обрат от 1:0 до 1:2 срещу Лестър и със сигурност пропуснаха невероятен шанс да мечтаят за нещо повече в турнира.

Малко неочаквано за зрителите на „Уайт Харт Лейн“ гостите бяха отборът, който стигна до чисти положения за гол рано в мача. В 10-ата минута Джефри Шлуп центрира опасно пред вратата на Мишел Ворм, който с мъка изби шута на новото попълнение Андрей Крамарич.

Шест минути по-късно Шлуп беше на косъм от попадението след хубав пробив отляво и шут с десния крак, който изглеждаше, че ще навести мрежата преди Ворм отново да блесна с изумителна намеса.

В 19-ата минута силното начало на „синята армия“ бе охладено. Роберто Солдадо получи топката в наказателното поле и успя да се справи с Лиъм Муур, който прецени лошо шпагата си и реферът посочи дузпа. От бялата точка Андрос Таунсенд нямаше никакви трудности да отбележи, пращайки изстрела си в долния десен ъгъл.

Оттук нататък „шпорите“ постепенно набраха инерция и в 33-ата минута Солдадо опита нисък удар, който бе спасен с вещина от Марк Шварцър.

В 54-ата таранът на Лестър Леонардо Уйоа изтърва повече от отличен шанс да изравни. Джеймс Варди центрира от корнер и намери своя съотборник непокрит, само за да види как топката прелита малко над напречната греда.

Тотнъм отвърна в 69-ата минута, когато Ерик Ламела направи силен рейд отдясно и поднесе топката за Паулиньо, който от 6-7 метра не можа да намери очертанията на вратата. Десет минути по-късно Марк Шварцър се отчете с ново спасяване, като този път отрази мощния изстрел на Ерик Ламела.

С известна доза късмет Лестър стигна до равенството седем минути преди края. Шлуп опита изстрел от дистанция, а Уйоа успа да овладее кълбото и да разстреля изненадания Ворм. В 85-ата „лисиците“ можеха напълно да шокират домакините си, ала Марк Олбрайтън не можа да засече както трябва центрирането на Шлуп.

В първата минута на добавеното време обаче изненадата стана факт след страхотен гол на Шлуп. Дани Симпсън центрира отдясно, а крилото с неспасяемо воле стреля покрай Мишел Ворм.

Саутхемптън-Кристъл Палас 2:3

източник: Gulliver/Getty Images

В друг мач от 1/16-финалите в турнира Саутхемптън изненада неприятно феновете си, като отпадна след изненадващо поражение от гостуващия Кристъл Палас с 2:3. Двубоят стартира чудесно за „светците“, които откриха още в 8-ата минута, когато Джеймс Уорд-Праус центрира, а от границата на вратарското поле Грациано Пеле не показа милост със завършващия удар. Много скоро равенството беше възстановено, след като Маруан Шамак получи топката от Яя Саного и с левия крак шутира покрай Фрейзър Форстър.

В 16-ата минута Саутхемптън отново поведе, като този път опитният Скот Дан изненада своя страж Уейн Хенеси и прати топката в собствената си врата.

Лондончани обаче пак намериха сили да отвърнат бързо. В 21-ата минута Уилфрид Заха подаде към Яя Саного около точката на дузпата и дошлият под наем от Арсенал нападател стреля мощно под гредата за 2:2.

Пет минути преди почивката Палас стигна до пълен обрат благодарение втория гол на Шамак в двубоя. Мароканецът бе оставен непокрит в близост до вратата и от 5-6 метра наказа невниманието на защитниците.