Бившият мениджър на Арсенал Джордж Греъм заяви, че едва ли е щял да остане начело на отбора, ако за осем години като наставник не е спечелил нито един трофей.

Греъм води „топчиите“ между 1986 и 1995 година, като на два пъти спечели Висшата лига и вдигна няколко пъти различните купи в страната. Според шотландеца неговият френски наследник е понижил високите стандарти, които наложи в ранните си години.

„Дали щях още да съм треньор, ако 8 години бях без трофей? Най-вероятно не, по-скоро не“, каза Греъм. „Нека сме честни, първите сезони на Венгер в клуба бяха феноменални. В онези дни той успяваше да победи сър Алекс Фъргюсън. Три титли във Висшата лига, Купи на Футболната асоциация – това бяха все фантастични постижения.“

„Той сам вдигна летвата високо и сега трябва да се запита дали не бележи отстъпление. Според мен през последните няколко години стандартите се понижиха. Откакто пристигна тук, Венгер залага на атакуващия футбол и не може да накара отбора да изиграе тактически даден мач. Той обича всичките му играчи да се хвърлят напред. Тази стратегия сработи страхотно през първите 7 сезона. Тогава той създаде един отбор, който играеше атрактивно и се състоеше от изключителни футболисти. Според мен играчите, които ги наследиха, не бяха на същото ниво“, добави той.

„Арсен сам го призна: силата на Арсенал е в халфовата линия. Проблемът е, че отборът е слаб в зоните пред и зад нея. Хората ме питат за провалите на Арсенал и аз все казвам, че всичко се дължи на играчите. Арсен никога не е бил човек, който харчи много, ама наистина много. Постепенно той слезе до нивото, на което оптималната цел е да се спечели четвъртото място. Преди това всичко опираше до вдигането на титлата, но тази амбиция отмина“, завърши Греъм.