Арсенал и Челси завършиха 0:0 в дербито от 17-я кръг на Висшата лига, и така оставиха Ливърпул да посрещне Коледа на първо място във временното класиране.

Победа щеше да изкачи Арсенал еднолично на върха, докато точката срещу Челси само изравни по точки "артилеристите" с лидера. Челси също пропусна да се изравни от своя страна с Ливърпул, при успех, а сега влезе само в Топ 4.

Равенството означава още, че мениджърът на Арсенал Арсен Венгер продължава да няма победа над колегата си Жозе Моуриньо, и водените от него отбори, вече в десета среща между тях.

И двата тима повече се бореха с адаптацията си към терена и неспирния дъжд, отколкото един с друг в началния четвърт час от двубоя. Арсенал владееше повече топката, опитваше да разиграва, докато Челси заложи на внимателни действия в дефанзивен план, и контраатаки.

Постепенно Арсенал надигна глава, и успя да направи няколко по-опасни атаки, но стигаше само до статични положения, които никой в червено-бяло не успяваше да оползотвори.

След още десетина минути на "Емирейтс", Челси съумя да изнесе играта по-далеч от своето наказателно поле. В 27-та минута Рамиреш стреля неточно с глава, след центриране на Вилиан.

Пет минути по-късно дойде и най-чистото положение за "сините". След отлична тяхна атака, Франк Лампард изскочи от дълбочина, засече от движение центриране на Еден Азар, и нацели напречната греда. Топката се удари пред голлинията, и излезе навън.

Реферът Майк Дийн попадна в центъра на полезрението, когато в 36-та минута Тио Уолкът падна в наказателното поле след съприкосновение с Вилиан, но по-скоро умишлено нападателят остана на място, за да се подложи на съперника.

Още по-спорно бе друго положение само на метри от тази ситуация, когато Джон Оби Микел влезе изключително грубо в краката на Микел Артета, но не получи дори жълт картон. Грубите влизания продължиха на много хлъзгавия терен в Северен Лондон, но арбитърът пусна много свободна игра, и не даде картон малко по-късно и за Томаш Росицки, за влизане с бутоните отзад.

Вилиан опита да изненада Войчех Шчесни в 44-та минута, но стражът реагира добре при удара от границата на наказателното поле.

Второто полувреме не донесе много по-обещаващ футбол на "Емирейтс", като и двата състава сериозно се затрудняваха да осъществяват някакви смислени нападения. Както и преди почивката, Арсенал доминираше във владеенето на топката, но много брак в подаванията пречеше на "артилеристите" да застрашат по-опасно Петър Чех.

В 68-та минута след сблъсък между Бранислав Иванович и Месут Йозил се стигна и до кратко спречкване между двамата, но нещата се успокоиха.

За да укроти допълнително двата състава, арбитърът показа и няколко жълти картона.

Центрирания на Бакари Саня в пеналта на Челси, и на Лампард от другата страна бяха потенциално застрашителни, но липсваше острота в завършващите удари.

Жозе Моуриньо вля свежи сили с две смени в последните 15-20 минути, като пусна Андре Шурле и Оскар в игра. За разлика от него, колегата му Арсен Венгер не направи нито една промяна в състава си.

В 79-та минута Оливие Жиру бе изведен по страхотен начин отляво в наказателното поле, но не успя да покаже голмайсторската си класа, и бе затворен от Петър Чех.

Пак Чех излезе победител срещу Жиру в 85-та минута, след като добро взаимодействие между Уолкът и Гибс отляво предостави топката за французина във вратарското поле. Чех отрази от крака на Жиру, и топката прелетя над напречната му греда.

В добавеното време, след центриране от корнер, засечено от Саня, за малко Арсенал да изненада "сините", но Сезар Аспиликуета бе на голлинията, за да изчисти.

Последните секунди преминаха край вратата на Арсенал, но последните удари на Лампард и Давид Луис не доведоха до нищо.

Така, под все още не спиращия дъжд, Арсенал и Челси взеха само по точка, и ще дочакат Коледа съответно втори и четвърти в класирането, с 36 и 34 точки в актива си.

Коледен подарък: Арсенал и Челси оставиха първото място на Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images