Комюнити шийлд е един от най-трудните футболни турнири на Англия. С него обикновено започва и свършва всеки сезон на Острова.

Историята на надпреварата може да се похвали с някои страхотни сблъсъци, изкарали най-доброто от участващите отбори.

Един от тях е сблъсъкът от 1967г. между Манчестър Юнайтед и Тотнъм, завършил 3:3. В него бе отбелязан, може би най-красивия и популярен гол от този турнир. През тази година „червените дяволи” станаха европейски шампиони, а в мачът срещу „шпорите”, Боби Чарлтън вкара два гола. Но срещата бе запомнена най-вече заради феноменалното попадение на вратаря на Тотнъм Пат Дженингс.

През 1974г. един срещу друг се изправят отборите на Ливърпул и Лийдс. Срещата завърши 1:1 и бе първата от този турнир, играла се на митичния стадион „Уембли”.

През 1992г. Лийдс победиха Ливърпул с 4:3, с невероятен хеттрик на Ерик Кантона. Това беше мачът, в който Кантона успя окончателно да привлече вниманието на сър Алекс Фъргюсън. През есента на 1992г. , „лошото момче” на английския футбол премина при „червените дяволи”.

Дебютният мач на Яп Стам за Юнайтед срещу Арсенал през 1998г. се оказа пълен провал за футболиста. Тогава „топчиите” победиха тима от „Олд Трафорд”, с класическото 3:0. Защитникът бе безпомощен срещу Анелка, Марк Овермарс и Кристоф Рех, които матираха на три пъти защитата, водена от Стам.

Мачът между Челси и Манчестър Юнайтед през този уикенд обещава много емоции за футболните запалянковци.