Капитаните на футболните отбори в Англия ще имат допълнителни задължения през новия сезон, който започва след десет дни. Те ще трябва да помагат на реферите, като предотвратяват лошото държание на съотборниците си.

Днес Футболната Асоциация на Англия обяви началото на новата кампания „Респект”, програма, насочена именно към подобряване на поведението на играчи на всички нива на футбола в страната.

Изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скъдамор заяви, че ред примери за лошо държание на футболистите стоят зад тази програма. „Футболът ангажира, мотивира и вдъхновява, но ние знаем, че също така на терена може да стане и грозно. Ние всички носим отговорността да се справим с тези инциденти и усещам, че вече всички – включително и медиите – са отдадени на тази цел,” заяви Скъдамор.

Капитаните ще имат задължение да помагат на реферите да контролират мачовете, да се срещат с тях преди началото на срещите от Висшата лига, и ще бъдат викани на помощ, когато има инциденти по време на мач.

ФА разкри, че средно по 7000 съдиите се отказват от работата си всяка година. Въпреки това има над 26000 регистрирани рефери.