Дан Гейл винаги е обичал футболът, който се играе свободно - с техника, импровизация, без предначертани модели. Футболът, практикуван от магьосници като Роналдиньо и Роналдо. Затова и Гейл решава да даде шанс за изява на подобни импровизатори, организирайки приятелски мачлета. Тези приятелски мачлета обаче само за няколко години водят до откриването на таланти за професионалния футбол и създаването на футболна академия.

"Отивахме в парка, слагахме конусите, вадехме камерите, възможно най-истинско. Беше просто свобода. Просто уличен стил на футбол", разказва той.

Мачлетата са във формат трима на трима или четирима на четирима. Заснетият материал Гейл публикува в страницата си в Instagram и скоро започва да привличат внимание.

Това се случва преди около 6 години. Не след дълго играчи, част от академиите на професионални клубове, започват да го питат как могат да се включат и да се завърнат към корените на любимия си уличен футбол, докато се опитват да станат професионалисти.

Така Гейл се запознава с двама 14-годишни приятели, идващи от школите на Уотфорд и Арсенал - Джейдън Санчо и Рейс Нелсон. "Всички бяха впечатлени", спомня си Дан. Видео клиповете с играта на двамата, правещи за смях играчи с 5-6 години по-големи от тях, моментално стават хит и на практика чрез тях те добиват по-сериозна популярност за първи път.

Оттогава досега Гейл е имал удоволствието да работи с много от младите таланти на английския футбол, включително и Калъм Хъдсън-Одой.

Успехът на неговия проект FFDTV дори води до създаването на академия, в която шанс за изява получават талантливи играчи, които обаче са освободени от школите или изобшо не са получили възможност да играят в тях.

Момчетата от FFDTV имат възможността да играят срещу тимовете от академиите на професионалните клубове. Така те се показват на най-добрата възможна сцена. Наскоро Дарби Каунти привлече двама от играчите на FFDTV. Победата с 3:2 над Суонси пък доказва, че проектът се движи в правилната посока.

И така - за няколко години Гейл стигна от идеята да даде сцена за изява на "уличните футболисти" до това да гледа на "Уембли" как двама от играчите, минали през неговия проект, Санчо и Хъдсън-Одой, представляват националния отбор на Англия.