Легендарният английски футболист Йън Райт ще бъде разпитан от полицията по обвинение в расистки обиди към пътен полицай от африкански произход.

Бившият нападател на Арсенал нарекъл чернокожия служител „маймуна” и го напсувал „да се прибира собствената си страна”.

43-годишният Райт отрича обвиненията. „Той е лъжец. Нарече ме бял мъж, който живее в света на белите. Казах му – „Сигурен съм, че родителите ти са доволни, че си дошъл в Англия и си станал пътен полицай, вместо адвокат или нещо подобно,” оправда се Райт.

Полицията се свързала с Райт, който живее в Северозападен Лондон, след инцидента, при който въпросният пътен полицай му съставил акт за нарушение, заради паркиране на забранена улица.

Приятелят на Райт, който го придружавал, също е разследван, тъй като срещу него е подадена жалба, че е сграбчил полицая.

Това не е първият случай, в който Райт има спречкване със служители на паркинг. Преди две години той и съпругата му Дебора бяха обвинени, след като служител видял как изхвърлят боклуците си през прозореца на своето Бентли.

Йън Райт е определен за един от 100 Най-велики чернокожи британци. Той самият е ставал обект на расистки обиди, но това явно не му пречи да се чувства по-висш от другите тъмнокожи.