Едни от най-важните атрибути на футболните отбори е цветът на екипите. Те отдавна са се превърнали в нещо много повече, отколкото това двата състава да се отличават. Не толкова значими са те за футболистите, колкото за феновете. Фланелката е свят атрибут. Да притежаваш фланелка на любимия отбор е просто гордост.

Най-често дизайнът на фланелките е с хоризонтални черти, които по-скоро напомнят на отбор по ръгби, а не футболен.

Цветовата гама безспорно започва в комбинация на белия цвят с различни други, но съвсем безумни варианти. Пример за това е Блекпул. Този отбор играе преди Първата световна война с екип с хоризонтални червено-синьо-жълти фланелки.

През 1891 година Футболната лига изискала всеки клуб да определи своя основен цвят. Много от отборите избрали цветовата гама на своето графство или на града си (Лийдс - синьо-жълти екипи, тъй като в Йоркшир тези цветове са били популярни, а Брадфорд - градският червен цвят). По-късно се въвежда и резервния екип.

До 1909 година вратарите не са се различавали от останалите полеви футболисти. Били са с еднакви екипи с останалите си съотборници, а по-късно избират "негласно" зеления цвят за фланелките си.

В аглийските отбори този цвят не е от най-предпочитаните и затова е избран за вратарските фланелки. При ирландците е малко по-различно, тъй като те обичат този цвят.

Евертън известно време играе с черни екипи с червени диагонални черти, но след това ги променят на сини. В същия момент градският съперник Ливърпул започва със сини фланелки с бели ръкави преди да приеме червеното като основен цвят. Това се случва, след като Евертън избират синьото.

Има отбори, които си избират розово-лилави варианти, също така и червени. Арбитрите пък са в черно, но в последните години хората на Темида вече предпочитат ярките цветове за себе си. Отборите пък, за да бъдат различни се появяват и в черен цвят екипи.

Комбинацията между синьо и червено също се използва. С такива екипи Астън Вила постига доста успехи в края на миналия век. Под влияние на бирмингамци този цвят е използван като основен и от отборите на Уест Хем, Бърнли, Скънторп, Кристъл Палас. В един момент "виланите" избират "шоколадово-сини" екипи. Но вместо шоколадово се появява цвят бордо.

Норич например са избрали жълтия цвят. Това е преднамерено, тъй като прозвището на отбора е "канарчетата". Град Норич е известен като един от центровете, които отглеждат този вид птица и през 1907 година Норич сменя "бяло-червените" си фланелки с "правилните" жълти.

През сезон 2013/2014 Ливърпул има доста интересен екип за гостуванията си - бяла фланелка с червено и черно. Третият избран цвят на ливърпулци е смес между черно, лилаво и бяло.