Министърът на спорта в Англия Джери Сътклиф заяви, че ще направи разследване, дали наистина големият брой чужденци в отборите от Висшата лига, стои зад слабото представяне на „трите лъва” на международна сцена. Остана обаче неразкрито, как точно Правителството възнамерява да осигури по-добро представяне на родните състезатели.

Според министъра клубовете в Англия на са балансирани правилно, тъй като имат прекалено малко родни футболисти в редиците си. Той обаче не разкри, как точно ще се справи с този проблем.

Идеята за въвеждане на квоти за чужденците на Острова бе подкрепена от президента на ФИФА Сеп Блатер, наставника на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън. От друга страна, премиерът на Англия Гордън Браун не веднъж е споделял резервите си към тази идея, заради въпроса, доколко би било легално въвеждането на подобни квоти при наличието на свободен пазар.

„Трябва да проведем едно независимо разследване и да видим какъв е проблемът. Имаме най-силното първенство в света, но на ниво представителна гарнитура, това не е така. Трябва да се провери ситуацията във Висшата лига, как точно се отразява върху националния отбор. Ще погледнем как се справят другите държави с този феномен”, каза Сътклиф.