Германско-английското футболно съперничество не подмина и срещата на върха на Г-20. Британският премиер Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел планират да се откъснат за два часа от разговорите по най-важните световни проблеми, за да стискат палци пред телевизора, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Има идея евентуално да гледаме заедно" утрешния осминафинал на Световното първенство по футбол в Република Южна Африка, който ще противопостави един на друг националните отбори на Германия и Англия, разкри Камерън. Той шеговито обеща да не се опитва да тушира Меркел по време на дузпите, но загатна, че може и да го направи. Той помоли английските футболисти да спечелят срещата още в редовното време, защото сърцето му може и да не издържи евентуалните продължения и дузпи.

Меркел бе по-предпазлива в прогнозите си, като каза, че Германия има шанс да победи. Германският канцлер потвърди, че ще възнамерява да застане пред телевизора и че ще обсъди с британския премиер къде може да гледат мача заедно.

Англия и Германия - големи сили и заклети врагове в европейския футбол от десетилетия, често се изправят една срещу друга на големи форуми. Любопитното е, че Англия не е отстранявала Германия на световно или европейско първенство от 1966 г. - годината, в която е роден Дейвид Камерън. Тогава англичаните надвиват германците с 4:2 след продължения пред собствена публика и печелят единствената си световна титла до момента. Германия отстрани Англия след дузпи на Световното първенство през 1990 и на Европейското през 1996 г.

Напрежението бе разпалено допълнително от британските таблоиди, които имат навика да правят паралел между съперничеството на футболния терен и Втората световна война.

Г 20 -Голямата двайсеторка, в която влизат най-развитите индустриални държави и основните страни с нововъзникваща пазарна икономика в света (бел.ред)