Бившият нападател на Ливърпул Емил Хески се превърна в герой за своя Уигън, вкарвайки изравнителното попадение в последната 90-ата минута при гостуването на Челси в мач от 34-ия кръг във Висшата лига.

Двубоят на „Стамфорд Бридж” завърши 1:1, като по-този начин лондончани до голяма степен загубиха своите шансове за титлата в Англия. „Сините” вече изостават на 5 точки от лидера Манчестър Юнайтед, като на 26-ти този месец предстои сблъсък между двата тима.

Двубоят в Лондон започна добре за гостите, които първи създадоха опасно положение пред вратата на Петер Чех. В 20-ата минута удар на Антонио Валенсия бе спасен с вещина от чешкия страж, който изби в корнер.

Само три минути по-късно халфът на „сините” Михаел Балак се освободи чудесно от опеката на бранител на Уигън, но ударът му от малък ъгъл не затрудни особено блестящия в този мач Крис Къркланд.

Нов шанс за домакините пропиля Анелка, който стреля с глава от близко разстояние, но отново Къркланд бе на висота. При резултат 0:0 и равностойна игра завърши първата част.

През второто полувреме мениджърът на домакините пусна в игра Джо Коул. Този ход на израелския специалист определено оказа влияние върху поведението на тима и Челси започна да атакува опасно.

Още с първото си докосване Коул стреля към вратата на гостите, но топката срещна тяло на бранител и не застраши стража на Уигън. Няколко минути по-късноДжон Тери засече добре центриране от корнер, но ударът му с десния крак срещна напречната греда.

Още вследващата атака домакините пропиляха най-чистото си положение. Саломон Калу се озова очи в очи със стража на гостите, но отново Къркланд се оказа последна преграда на топката.

В 55-ата минута все пак домакините стигнаха до гол след удар на Микаел Есиен. Ганаецът получи топката от Никола Анелка на границата на наказателното поле и с премерен изстрел, който мина между двама защитници на гостите, топката се овова в мрежата на Уигън.

След попадението Челси продължи да играе по-добре, а тимът на Стив Брус предпочиташе да контраатакува. Две минути преди края на мача, Антоан Сибиерски имаше отличен шанс да изравни. Френският футболист стреля без забавяне от около 13 метра, но Чех отново показа класа и успя да се справи в ситуацията.

Нищо обаче не помогна на чеха в последната минута на двубоя, когато таранът Емил Хески се възползва чудесно от центриране на Джейсън Кумас отляво и с удар от границата на малкото наказателно поле опъна мрежата за 1:1.

Така Челси събра актив от 75 точки, а борещият се за оставане в елита тим на Уигън вече има 35 и заема 15-ата позиция във временното класиране.

Челси – Уигън 1:1

Челси: Чех, Белети, Алекс, Тери, Бридж, Балак, Есиен, Оби Микел (Шевченко 90), Калу, Анелка, Малуда (Джо Коул 46)

Уигън: Къркланд, Мелкиот, Шарнър, Бойс, Килбейн, Валенсия, Скоко (Кумас 56), Паласио, Тейлър (Кинг 79), Хески, Бент (Сибиерски 64)

Жълти картони: Кумас, Валенсия (Уигън)

Стадион: „Стамфорд Бридж”, Лондон 40487

Рефер: Андре Маринър