Реферът от Висшата лига Хауърд Уеб изрази тревогата си от зачестилите симулации на терена, като заяви, че те крият потенциална опасност за здравето на футболистите.

Роденият в Йоркшир съдия бе главен съдия на срещата между Болтън и Тотнъм през март, по време на която колабира играчът на Уондърърс Фабрис Муамба. Тъкмо за това 40-годишният Уеб се страхува, че официалните лица може и да не успеят да реагират достатчъно бързо при спешни ситуации, ако футболистите продължават да симулират контузии.

„Ако някои продължат да реват като ранени животни, то има вероятност ние да не реагираме по най-правилния начин“, сподели мнението си английският топ съдия. „Често ни критикуват, че прекалено много накъсваме играта и непрекъснато позволяваме на докторите да влизат, но ще дойде моментът, когато ще ни упрекнат и защо не сме спрели играта навреме.“

„Първото задължение на рефера е да пази здравето на играчите и по-хубаво той да се подсигурява на терена, отколкото да съжалява след края на мача. Прекъсванията заради симулациите не са по негова вина, защото следващия път ситуацията може да стане наистина сериозна“, допълни Уеб.