Арсенал е поредният английски клуб, който е на път да намери своя американски собственик, след като снощи основният противник на тази възможност – вицепрезидентът Дейвид Дийн бе отстранен.

Дийн прекара 24 години в борда на директорите на „артилеристите”, но след невероятен скандал с останалите акционери той бе принуден да си тръгне.

Американският милиардер Стан Кронки вече е готов с предложение от 650 милиона паунда за клуба, което поставя под въпрос всичко в лондонския отбор, от треньора Арсен Венгер до мегазвездата Тиери Анри.

Кронки вече притежава 11 процента от Арсенал, а изкупуването на 14-те процента, с които разполага Дийн ще го доближат максимално до необходимите 30%, за да се стигне до автоматично изкупуване на останалите.

Венгер вече се изказа против чуждестранните собственици, което подсилва вероятността той да напусне след изтичането на договора му в края на следващия сезон.

Въпреки че от борда на директорите на Арсенал обещават, че няма да продават повече акции в следващата една година, остава сериозна въпросителна.

В изявлението на клуба снощи се казва: „Останалите членове на борда, които притежават 45.5 процента от акциите, биха желали да уверят всички привърженици на отбора, останалите акционери и работещите за клуба, че положението ще се запази.”

„В момента те са сключили споразумение да не продават своите акции поне за още една година и е вероятно да ги задържат и след този срок.”

Кронки обаче има начини да постигне своето – финансови. Ако успее да придобие контрол над дяла на Дийн, той ще се нуждае само от още 4.4 процента, за да направи сделката, а това е лесно постижимо.

По-рано този месец Кронки закупи 9.9 процента от телевизия ITV за 65 милиона паунда, което означава, че за целия клуб ще трябва да се платят около 650 милиона. Оттогава той успя да увеличи акциите си на 11.25 процента.

Дейвид Дийн стои зад всички успехи на Арсенал в последните години. Именно той доведе Арсен Венгер на „Хайбъри” и направи възможно построяването на новия „Емирейтс стейдиъм”.