Полузащитникът на Рединг Емерсе Файе е на домашно лечение, след като му бе открита малария. Националът на Кот Д`Ивоар пътува със съотборниците си в събота за Мидъслбро, но се почувствал зле и лекарите му открили вирус.

„Той изглеждаше ужасно, когато пристигнахме в Мидълсбро,” обясни мениджърът Стив Копъл. „Той се беше изпотил много и помислихме, че има грип.”

Файе веднага бил откаран обратно до Рединг, където бе разкрито, че той е пипнал малария, докато е играл за родината си на Купата на Африканските нации.

„В неделя той се появи на тренировка и каза, че се чувства по-добре, но вечерта отново го разтресе и бе откаран в болница. Там кръвните тестове разкриха маларията,” допълни Копъл. „Докато беше в Африка взимаше хапчета против малария, така че не сме сигурни как я е пипнал.”

Маларията, която се пренася от комарите по хората, може да застраши живота на потърпевшия, като той изпадне в кома или дори е възможно да умре.

Лекарят на Рединг Джон Фърн е сигурен, че Файе ще се оправи, но му трябва известно време. „Ще трябва да полежи вкъщи няколко седмици,” каза той. „Сега си пие лекарствата. Възстановява се добре у дома.”