Треньорът на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес оцени високо влиянието, което Роберто Ди Матео оказа върху Челси, след като пое тима, и предложи на Роман Абрамович да ангажира италианеца в дългосрочен план.

Хайнкес, който е световен и европейски шампион по футбол с тима на Германия като играч, ще се опита да стане четвъртият наставник, печелил Шампионската лига с два различни клуба. 67-годишният специалист успя да изведе Реал Мадрид до трофея през 1998 г. Тогава германецът изведе „кралския клуб“ до европейския връх за първи път от 32 години, но след това бе уволнен.

Такава съдба може би очаква и Ди Матео, който получи ясни индикации от ръководството на лондончани, че ще води отбора само до края на сезона.

„Решението съвсем не зависи от мен, но той изведе Челси до финал, като през цялото време остана напълно спокоен“, заяви Хайнкес. „Той свърши чудесна работа и не виждам защо резултатът от финала трябва изобщо да влияе при решението за бъдещето му. Всеки треньор се нуждае от сигурност. Хармонията между него и играчите е много важна, затова не виждам защо той да не продължи да си върши работата.“

„Не съм изненадан от представянето му. Ако се вгледате в живота му, в кариерата и опита му на терена, ще видите, че той е един хладнокръвен човек, който умее да се контролира. Челси бяха в трудна ситуация и се нуждаеха от подход като неговия“, добави наставникът на Байерн.

„Когато бях в Реал, още през декември знаех, че ще бъда уволнен. Ако пък те не ме бяха освободили, аз щях да напусна. Това беше повече от ясно. Такива неща се случват в Реал Мадрид. Челси също е голям клуб и сигурно ще потърсят някой, който знае как се печелят титли. И все пак: ако бях на мястото на Абрамович, Ди Матео щеше да ми направи страхотно впечатление“, завърши Хайнкес.