Крилото на втородивизонния Стоук Сити Джеймс Маклейн се оказа обект на разследване от Футболната асоциация на Англия. От ФА се задействаха във връзка с публикация на 29-годишния ирландски национал, в която обижда феновете на своя клуб с израза „необразовани пещерняци”.

Маклейн беше обиждан от група привърженици на „Британия” при нулевото реми с Мидълзбро в събота заради факта, че не носеше традиционния мак, с който във Великобритания се отбелязва почитта към военните жертви.

Постъпката на Маклейн не е новост, защото той правеше същото и в предишните си клубове – Съндърланд, Уигън Атлетик и Уест Бромич Албиън. Причината е, е че футболистът е родом от град Дери, където през 1972 година британски войници застрелват 13 цивилни протестиращи, а денят става известен като „Кървавата неделя”.

Обидите през уикенда дойдоха, въпреки че футболистът за пореден път напомни своите мотиви, а Стоук излезе със специална позиция по повода, като заяви, че всички други играчи ще носят маковете във връзка с Rememberance Day, като никой няма да бъде задължен да го прави против собствената си воля.

След срещата с Мидълзбро Маклейн беше силно разочарован от отношението към себе си, затова и публикува красноречиво послание в „Инстаграм”. „Вашите обиди, хвърлените предмети, освиркваният – направете най-лошото. На домакинските фенове, които са наистина образовани и ме подкрепят, аз им благодаря. На групичката необразовани пещерняци, които искат да пеят своите анти-ирландски песни всеки мач и да ме наричат фениец (нарицателно за ирландски революционер, борещ се срещу Великобритания – б.р.) – аз съм ГОРД ФЕНИЕЦ и никоя п***а няма да промени това, така че пейте си”, написа Маклейн.