Един от най-известните рефери в Англия – Греъм Пол, който наскоро се отказа от кариерата си като футболен съдия, коментира предстоящото дерби между Арсенал и Манчестър Юн в своята колонка във вестник „Дейли Мейл”.

„От всички мачове през годината, Арсенал срещу Манчестър Юнайтед е сред най-желаните от арбитрите. Аз имах късмет да ръководя осем такива сблъсъка и един от тях си остава най-любимият ми и досега,” пише Пол. Според него единствено дербитата между Ливърпул и Юнайтед са толкова нажежени, но всъщност истинския сблъсък е между мениджърите – Арсен Венгер и Алекс Фъргюсън.

Спомените на Пол за един от мачовете. „Пътувах с влак в деня на мача. Имах резервирано място, но влакът бе пълен с фенове на Арсенал и не успях дори да стигна до своя вагон. Затова просто си седнах върху сака и се стараех никой да не ме забележи. Когато пристигнах на „Олд Трафърд”, не искаха да ме пуснат, тъй като съм имал грешен пропуск. Добре, че по едно време се появи секретарят на Юнайтед, за да ме пуснат,” разказва Пол. „След това обаче друг от секретарите ме обвини, че съм бил груб със стюардите на входа – и това само за „добре дошъл”. Това се случи на 16 ноември 1996 година – първата година на Венгер в Арсенал. Юнайтед спечели с 1:0.”

Най-хубавият мач, за който спомена Греъм Пол – „Най-хубавият мач, който съм свирил във Висшата лига бе един голов трилър с шест попадения на „Хайбъри” през февруари 2005 година. След това двубоят бе определен като „неподлежащ на съдийски решения. Не очаквах изобщо в мразовитата вечер Рой Кийн и Патрик Виейра да се спречкат така. В тунела имаше сериозен проблем, след който само се чудех какво ми предстои на терена. Размяната на остри думи стигна до кулминацията си, когато Виейра заплаши да счупи краката на Кийн, на което капитанът на Юнайтед отговори хладно – „Ако беше толкова добър, щеше да играеш в Реал Мадрид”! (видео) Успяхме да ги удържим и в крайна сметка Кийн игра фантастично, не мога да си спомня да съм дал дори един пряк свободен удар след негов фаул. Юнайтед игра страхотно и спечели с 4:2,” завърши спомена си Греъм Пол.