Германия разкри Англия в класическия осминафинал на Световното първенство в ЮАР. Немците разбиха „трите лъва” с 4:1 и така се класираха за четвъртфиналите на Мондиал 2010. Двубоят обаче бе белязан от изключително груба съдийска грешка, с която не бе зачетен чист гол на островитяните, а това даде отражение върху крайния изход на двубоя.

Головете за Германия бяха дело на Мирослав Клозе (20’), Лукас Подолски (32’) и Томас Мюлер (67’, 70’). За Англия точен бе Матю Ъпсън (37’).

 Срещата започна с предимство за немския състав, който успя да стигне до гол още в 20-та минута, когато се видя колко е слаба английската защита в отсъствието на Рио Фърдинанд и Ледли Кинг. Стражът на немците Мануел Нойер изсипа топката в половината на Англия от аут, Клозе се пребори с неубедителния Ъпсън и след това преодоля Дейвид Джеймс за 1:0.

Малко по-късно дойде и първата съдийска грешка в ущърб на Англия. Джърмейн Дефоу с глава засече центриране, а топката срещна напречната греда. Реферът от Уругвай Хорхе Ларионда обаче свири засада, а такава нямаше.

В 32-та минута пък немците успяха да удвоят закономерно резултата. Нова добра атака за играчите на Йоаким Льов разкри бранителите в червено. Клозе пусна към Мюлер, който прехвърли топката отдясно в наказателното поле, където непокритият Подолски реализира за 2:0.

Англичаните се окопитиха и пет минути по-късно върнаха едно попадение. В 37-та минута Стивън Джерард центрира в наказателното поле, където Ъпсън с глава вкара за 1:2.

Само минута след отбелязания гол дойде и най-спорната ситуация в двубоя, когато реферите порязаха зверски Англия. Франк Лампард стреля от далечно разстояние, топката срещна напречната греда и тупна на метър зад гол линията. Вместо да зачете очевидното попадение, съдийската бригада от Уругвай не го видя и въпреки протестите от страна на всички в английския лагер, гол нямаше.

До края на първото полувреме, островитяните бяха много по-активни на терена, но не успяха да вкарат нов гол във вратата на Нойер.

След почивката, немците разнищиха английската защита с няколко мълниеносни контраатаки и така си решиха двубоя.

Въпреки предимството в играта за Германия, британците удариха греда след почивката. Лампард стреля страхотно от фаул от над 30 метра, и щеше да счупи напречната греда на Нойер. С това обаче опасностите пред немския страж приключиха.

Само в разстояние на три минути Германия в лицето на Мюлер, вкара два гола. В 67-та минута немците направиха страхотна контра, топката стигна до играча на Байерн, той навлезе в наказателното поле и разстреля Джеймс за 3:1.

В 70-та минута последва нова контра за Англия, Месут Йозил направи за смях Гарет Бари, навлезе дълбоко в половината на англичаните, пусна отдясно към Мюлер, който нямаше проблем да оформи крайното 4:1 в полза на Германия.

Така, англичаните трябва да си стегнат куфарите за Острова, а немците чакат на четвъртфинала победителя от двубоя между Мексико и Аржентина.