Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън разкри в своята автобиография как точно е стигнал до решението да се раздели с Дейвид Бекъм. Естествено, легендарният наставник не спести нищо и около прословутата случка с бутонката в съблекалнята на тима.

Халфът, който е юноша на „червените дяволи“, дълго време бе основна фигура на „Олд Трафорд“, но през 2003 година отношенията му с шотландеца доста се поразвалиха и англичанинът бе продаден на Реал Мадрид.

Ето откъсите по случая в автобиографичната книга на сър Алекс:

Дейвид беше единственият игра под мое ръководство, който избра да бъде известен, който тръгна на мисия да бъде разпознаваем и извън рамките на играта. В последния му сезон с нас бяхме наясно, че работоспособността му спада и чухме слуховете за флирт между Реал Мадрид и неговите хора. Главният проблем беше, че неговата отдаденост бе намаляла спрямо обичайното високо ниво.

...

Провинението на Дейвид в онзи мач (загубата от Арсенал с 0:2, след която се случва скандалът в съблекалнята – б.р.) бе, че не пожела да се прибере назад при втория гол за Арсенал, който бе отбелязан от Силвен Вилтор. Та той почти не се затича. Другото момче просто продължи да се отдалечава от него. Както обикновено по онова време, Дейвид не взе под внимание моите критики.

Намираше се на около десетина метра от мен. Между нас на пода лежаха няколко чифта футболни обувки. Дейвид изпсува. Тръгнах към него и в движение ритнах една от бутонките. Тя го удари точно над окото. Разбира се, той се изправи и опита да ми се нахвърли, но играчите го спряха. „Сядай“, казах аз. „Ти подведе своя тим. Можеш да спориш колкото си искаш.“

На следващия ден историята обиколи пресата. Той беше заснет с лепенка на публично място, за да подчертае нараняването от обувката. Някъде в тези дни казах на борда, че Дейвид трябва да си ходи. Минутата, в която играч на Манчестър Юнайтед си помисли, че е по-голям от мениджъра, е сигнал, че той трябва да си тръгне. Нямах никакви съмнения относно това. Няма значение дали той е Аелкс Фъргюсън или Пийт водопроводчика. Името на мениджъра няма никаква тежест. Авторитетът е важен. Не можеш да позволиш на играч да контролира съблекалнята. Това беше погребалната камбана за него.

...

Когато Бекъм се премести в Америка, за да се присъедини към Лос Анджелис Галакси, мисля, че той разбра как е предал част от кариерата си. Може би той беше вперил поглед в Холивуд и влиянието, което това можеше да има върху следващата фаза от кариерата му. Той нямаше никаква футболна причина, поради която да отиде в Америка.