Английският бранител Рио Фърдинанд призова за предприемането на ефективни мерки срещу обидите на расистка основа, като повод за изказването на футболиста станаха обидите, които е отнесъл в Испания пилотът на Формула 1 Люис Хамилтън.

Състезателят на МакЛарън е бил обиждан от невъзпитани запалянковци вчера по време на тестовете на пистата Монтмело край Барселона.

Хамилтън е ненавиждан в Испания заради конфликта му с местния идол Фернандо Алонсо миналия сезон в тима на МакЛарън. Алонсо вече е пилот на Рено.

„Интересно ми е да видя каква ще бъде реакцията на съответните органи след този инцидент. Стискам палци да предприемат всичко каквото е нужно”, заяви защитникът на Манчестър Юнайтед.

„Ако бъдат наложени наказания, надявам се, те да включват забраната на подобни хора да влизат по стадионите и пистите”, добави той.

Рио игра за „трите лъва” през 2004 година срещу Испания, когато тъмнокожите състезатели на Англия бяха подлагани на расистки обиди по време на целия мач.

„Не би трябвало да има място за подобни неща нито в спорта, нито в обществото”, сподели още Фърдинанд.

Министърът на спорта в Англия Гери Сътклиф заяви, че приема тези инциденти изключително сериозно и ще се свърже както с управляващото тяло на ФИА, така и със спортния министър на Испания, за да изрази своята загриженост.