Световно първенство по футбол в Катар? Звучи като някаква приказка. Не - като анекдот. Всъщност, наистина може да се окаже приказка. Арабите ще изстудяват климата си с помощта на гигантски климатици. Или поне стадионите си. Които после ще разглобят и ще изпратят подарък на Третия свят.

Колкото и да са „против“ традиционалистите, нещата се случват. Богатите шейхове постепенно, но сигурно завладяват световния футбол. Независимо от това дали на някои им се иска или не.

Инвеститорите от Абу Даби изсипват златен дъжд върху средняшкия доскоро Манчестър Сити в стремежа си да го превърнат в номер 1. Барселона нарушава вековна традиция и слага спонсор от Катар на гърдите си. Срещу скромните 30 милиона евро на година. Какво ли не правят парите...

Американци, руснаци, китайци, индийци, тайландци пробваха да си купят слава чрез реномираните марки на Стария континент. Някои успяха донякъде. Роман Абрамович, например. Други, като янките в Ливърпул и Манчестър Юнайтед, повече ги псуват. Но идват арабите от Персийския залив, а май само тях криза не ги лови.

И ето, че футболът се качва на вълшебно килимче. Като в приказките от 1001 нощ.