Първият футболист от Сингапур, който подписа договор с клуб от Висшата лига, е изправен пред три години затвор заради пропусната задължителна военна служба, съобщиха властите в азиатската страна. Бен Дейвис подписа двугодишен договор с лондонския Фулъм през юли на 17-годишна възраст, но правителството на Сингапур заяви, че той не може да преследва спортна кариера, без да е изпълнил военната си служба.

По закон всички мъже в Сингапур, навършили пълнолетие, трябва да служат две години в казармата, полицията или спешните служби. Отказът на министъра на отбраната да позволи на Дейвис да пропусне военна служба повдигна дискусии на местно ниво относно това дали законът не е твърде стриктен, имайки предвид огромният интерес към Висшата лига в Сингапур. ,,Дейвис не успя да докладва за извършена военна служба, както бе изискано. Той е също така извън страната без законно разрешение“, сподели министърът в свое изявление.

Освен с три години лишаване от свобода, Дейвис може да бъде глобен и с 7 400 долара, ако бъде признат за виновен. Местният вестник Straits Times докладва, че е било изискано от Дейвис да попълни формуляр за военната служба до четвъртък миналата седмица. Министерството на отбраната добави, че младият играч не е отговорил на критерия за отказ от казарма, когато не е приело молбата му миналата година. В последните 15 години, само трима спортисти, включително олимпийският шампион в плуването Джоузеф Скуулинг, са получили разрешение да пропуснат военна служба, съобщава Straits Times.