Кампанията на феновете на Манчестър Юнайтед срещу американските собственици на тима семейство Глейзър може да проработи само, ако се предприемат крайни мерки, коментира за Reuters футболен финансов експерт.

Привържениците на Юнайтед искат да накарат „янките” да продадат своята част от тима. За целта обаче запалянковците трябва да спрат да ходят на мачове и да спрат да купуват клубните стоки.

Това споделя Кейт Харис – заклет фен на шампионите, бивш председател на Футболната Лига и настоящ изпълнителен директор на инвестиционната банка Сиймор Пиърс. Според Харис, събирането на пари за закупуването на клуба е „лесната част”. По-голяма трудност обаче представлява това сегашните собственици да бъдат убедени да се разделят с Юнайтед.

Откакто американците акостираха на „Олд Трафорд”, клубът изпадна в тежки финансови задължения, като те вече са на стойност 716,5 милиона лири. Именно това е причината за протеста на феновете срещу семейство Глейзър.

Според Харис, привържениците трябва да вземат още по-крути мерки срещу янките, ако искат да постигнат целта си.

„Закъснението от 10 минути за началото на срещата не е достатъчно. Те трябва да направят още. Зелено-златният протест е фантастичен – символистично и категорично послание. Но това няма да прогони американците”, коментира Харис.

„Трябва значителна маса – говоря за хиляди – да спрат да ходят на мачове, да не подновяват сезонните си карти. Феновете трябва да ударят Глейзър по джоба. Но трябва да платят и тежката цена – да не гледат своите любимци на живо. Не трябва да се купуват програми и други различни рекламни стоки”, завърши още финансовият специалист.